dimarts, 7 d’agost del 2012

L’evidència del massatge i teràpia de contacte en nadons

Resum realitzar per Aida Mollar.



L’any 1990 al Touch Research Institute de Miami es van desenvolupar diversos estudis relacionats amb el massatge per al tractament amb nounats. Aquests estudis consideraven que les llums, sorolls i alarmes dels equips de control són factors ambientals estressants per als nadons i que l’eliminació d’aquest estrès, mitjançant tècniques de massatge, podria ajudar al seu desenvolupament.

No hi havia unes regles fixes de com havia de ser aquest massatge, però tots els estudis van fer servir unes pautes base alhora de dur-lo a terme: cada dia s’aplicaven 45 minuts de massatge als nadons, repartits en tres tongades de 15 minuts al llarg del dia. Cada massatge de 15 minuts es feia una hora després d’haver menjat per evitar vòmits. Aquests 15 minuts es dividien en 5 minuts inicials d’estimulació tàctil, on el nen està primer en decúbit pro i després en decúbit lateral i se li apliquen copets amb el palmell de la mà per tot el cos; 5 minuts més de cinestèsia de totes les articulacions, i 5 minuts finals d’estimulació tàctil de nou. Aquest procediment pot estar executat tant per un professional com per els mateixos pares, amb la possibilitat d’aturar el procediment en cas que el nen plorés molt o tingués la necessitat de defecar o orinar.

Aquest massatge es pot fer amb o sense lubricant. En general, els olis el què fan és que els nadons estiguin més alerta i milloren la fricció del massatge. Però comparant els diferents olis utilitzats, s’ha vist que els olis de coco han resultat una millora més eficaç en el augment de pes, i que els olis de sèsam van millorar en els paràmetres antropomètrics.

El massatge ha resultat ser beneficiós per a la estimulació del sistema circulatori i gastrointestinal, per al guany de pes del nen, reduir l’estrès, per a un millor desenvolupament neurològic, neuromotor, per a millora del son i també per a estimular un millor lligam entre pares i fill. Si afegim la utilització d’olis afavoreix la hidratació de la pell, la presència de lípids a la superfície i fa la funció de barrera menys permeable i termoreguladora. A més, l’absorció d’àcids grassos millora la nutrició i el creixement somàtic.

Tot i els seus efectes beneficiosos, cal tenir en compte que les teràpies de massatges estan contraindicades en aquells nens prematurs que estan inestables o malalts, ja que hi ha com a política l’exigència del mínim contacte possible per, així, evitar infeccions.

Així que podem dir, a grans trets, que tot i que els beneficis a llarg termini no estan del tot definits, la pràctica de massatges es considera una teràpia segura si s’aplica adequadament i beneficiosa per al desenvolupament dels nadons prematurs, sense tenir efectes adversos significatius.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada