dissabte, 22 de desembre del 2012

Tècniques d'estirament muscular (Seminari)



El estiraments són una eina d'allò més útil per millorar la flexibilitat, el rang de moviment quan hi ha una restricció de tipus muscular, millora la postura, etc., i molt utilitzat tant a l'àmbit esportiu com a la fisioteràpia.

No obstant, seguim uns protocols estereotipats des de fa molt de temps... estirar, mantenir i guanyar recorregut. O les tècniques de facilitació neuromuscular, que ajuden a incidir sobre els reflexos i to local.

A mida que vaig anar fent la primera edició del curs, em van anar sorgint preguntes i més preguntes. Quins són els estímuls que afavoreixen la sarcogènesi?, quin és el paper de les isoformes de la titina?, que proporcionen diferents tipus d'extensibilitat i elasticitat en diferents músculs, ¿quant temps és el suficient per a mantenir resultats si estirem un múscul?, quan fem una contracció isomètrica, quanta força hem de fer i durant quant de temps? sempre he sentit allò dels 7 segons (aprox.), és cert? Si estiro un múscul, hi ha millores a l'altre costat? Per exemple, si estiro el bíceps dret millora l'esquerre per accions neurològiques creuades? S'ha d'estirar "en fred" o després d'escalfar el múscul? Serveix per prevenir lesions? Etc.

La sort que tinc és la part anatòmica. Pels anys de pràctica i estudi d'anatomia real, he pogut esbrinar la millor manera d'estirar aquella musculatura més profunda o que no acostuma a sortir als llibres. En aquest cas, aniré mirant si poso alguna fotografia que fan els alumnes als seminaris que imparteixo i compartir-ho amb tothom.

Hi ha un munt de preguntes, algunes de les quals he començat a esbrinar. No obstant, deixaré aquest bloc obert i afegiré aquelles lectures i articles recomanats a mida que els vagi analitzant. És a dir, afegiré informació encara que la data no canviarà. Poc a poc, penseu que una cerca d'articles sobre estiraments té més de 300 resultats.

A veure si entre tots podem construir un coneixement important al voltant dels estiraments.

Lectures recomanades:

  • Alter M. Science of flexibility. 3rd edition. Human Kinetics; 2004
  • Lieber RL. Skeletal muscle structure, function and plasticity. 3rd edition. Lippincott Williams & Wilkins; 2009



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada