dijous, 25 d’abril del 2013

Massatge en la cura de suport del càncer (Massage in supportive cancer care)


Resum per Alba Rodríguez


El massatge com a teràpia en pacients amb càncer. En aquest article s’evidencia la eficàcia del  massatge en el procés d’atenció i suport en pacients que pateixen càncer. El massatgista pot oferir al pacient una millora de la qualitat de vida i així satisfer les seves necessitats i vulnerabilitats d’aquests.

Aquesta teràpia es basa en el “tacte”, i el divideix en dues modalitats segons el  grau de contacte i manipulació dels teixits tous.

El grup A inclou tècniques amb un tacte suau o lleuger, mentre que el grup B inclou tècniques amb manipulació directa. En el grup A trobem teràpies com la Reflexologia o el Reiki, i en el grup B teràpies com el drenatge limfàtic o la teràpia neuromuscular.

En un important assaig clínic aleatoritzat a gran escala, 380 adults amb càncer avançat que estaven experimentant dolor moderat a sever (90% estaven inscrits a l'hospici) van ser assignats a l'atzar a sis sessions de 30 minuts de massatge o simple toc (sense manipulació) durant 2 setmanes. Tots dos grups van mostrar una millora immediata en el dolor i l'humor, encara que el massatge va ser superior per als símptomes. Aquest estudi fa un punt fort a favor del tacte en general com beneficiós per a aquesta població.

En un altre assaig controlat aleatori amb 34 pacients en estadis I i II del càncer de mama, els investigadors van utilitzar un règim de massatges de 30 minuts tres vegades per setmana durant 5 setmanes. Els massatges van consistir acariciant, estrenyent i tècniques d'estirament al cap, els braços, les cames / peus i l'esquena. Els efectes immediats inclouen la reducció de l'ansietat, depressió i ira. Els efectes a llarg termini inclouen la depressió i l'hostilitat reduïda, i l'augment de la dopamina urinària, els valors de la serotonina, el nombre de cèl·lules assassines naturals, i limfòcits.

Segons els resultats de diversos estudis, el massatge ha estat efectiu per tractar trastorns d’ansietat i depressió, ja que pot millorar l’estat d’ànim i la qualitat de vida. També pot alleujar símptomes com el dolor, nàusees, ira, estrès i la fatiga.

Tot i ser beneficiós, cal adaptar el massatge a cada tipus de càncer, disminuint o augmentant la pressió i en segons quins casos evitar incidir en la zona afectada.

Actualment, encara hi ha professionals que dubten de la eficàcia del massatge, i que ho eviten degut a antigues creences sobre les seves contraindicacions en pacients amb càncer.

Cal disminuir la pressió del massatge quan hi ha risc de limfedema, ja que es poden perjudicar les estructures del sistema limfàtic desprès d’una radiació dels ganglis.


Aquest estudi ha estat realitzat per :

William Collinge, PhD, MPH: President, Collinge and Associates, Eugene, OR.
Gayle MacDonald, MS, LMT: Founder, Oncology Massage Education Associates, Portland, OR.
Tracy Walton, MS, LMT: Director, Tracy Walton & Associates, LLC, Cambridge, MA.

Collinge W, MacDonald G, Walton T. Massage in supportive cancer care. Seminars in Oncology Nursing. February 20012; vol 28: 45-54.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada