dimarts, 7 d’agost del 2012

Kinesio taping en el tractament i prevenció de lesions esportives: un metaanàlisi sobre les evidències de la seva efectivitat

En aquests moments disposem del resum de l'article publicat al MEDLINE i a la revista Sports Medicine, febrer 2012. En quan disposi de l'article podré ampliar aquesta informació.


El Kinesio tape (KT) és una cinta terapèutica elàstica utilitzada per al tractament de lesions esportives i una varietat d’altres trastorns. El quiropràctic, Dr. Kenso Kase, va desenvolupar les tècniques d’embenatge KT als anys 70. S’afirma que el KT dona suport a articulacions i músculs lesionats i ajuda a alliberar el dolor mitjançant l’aixecament de la pell i permet una millora del flux sanguini i limfàtic. La fama del KT va augmentar després que es va donar cinta a 58 països per a que poguessin utilitzar-la durant els Jocs Olímpics del 2008, i va ser vista a atletes d’alt rendiment.  Els professionals es pregunten si haurien de fer servir el KT en comptes d’altres embenatges elàstics adhesius.

L’objectiu d’aquesta revisió va ser avaluar, utilitzant un metaanàlisi, la efectivitat del KT en el tractament i prevenció de lesions esportives. Les bases de dades electròniques inclouen SPORTDiscus, Scopus, MEDLINE, ScienceDirect i pàgines web de medicina esportiva on es va fer una cerca amb les paraules “kinesio taping/tape”.

De 97 articles, deu van complir els criteris d’inclusió (article que presentava dades sobre l’efecte del KT sobre l’aparell musculesquelètic i hi havia grup control) i van ser seleccionats per al metaanàlisi. Inferències basades en magnituds van ser utilitzades per avaluar el valor clínic dels resultats positius reportats als estudis.

Només dos estudis van investigar lesions relacionades amb l’esport (pinçament d’espatlla), i només un d’aquests incloïa atletes lesionats.

Els estudis que donaven suport a resultats musculesquelètics en participants sans van ser inclosos sobre la base que aquests resultats podrien tenir implicacions en la prevenció de lesions esportives.

La eficàcia del KT en l’alleugeriment del dolor va ser trivial, donat que no havia resultats clínicament importants.

Hi ha resultats inconsistents sobre l'amplitud de moviment, només amb dos petits resultats beneficiosos observats en dos estudis, però resultats trivials en altres dos estudis amb nombroses mesures articulars.

 Hi ha un possible efecte beneficiós per a la propiocepció en relació a corregir l'error en la sensació de la força de prensió (“grip force sense error”), però sense resultats positius a la propiocepció del turmell.

Set resultats que podria ser beneficiós en relació amb la força, encara que hi havia nombroses troballes trivials sobre el punt de màxima potència al quàdriceps i als isquiocrurals, i mesures de força de prensió.

El KT tindria alguns efectes substancials sobre l’activitat muscular, però encara no està clar si aquest canvis són beneficiosos o perjudicials.

En conclusió, hi ha una petita evidència que dona suport a l’ús del KT sobre altres tipus d’embenatges elàstics en el tractament o prevenció de lesions esportives. El KT podria tenir un petit paper beneficiós en la millora de la força i amplitud de moviment en certes cohorts amb lesions i correcció de l'error del sentit de la força (“force sense error”) comparat amb altres embenatges, però calen més estudis per confirmar aquestes troballes.

La quantitat de estudis de casos i el suport anecdòtic al KT necessitaran de recerca experimental ben dissenyada, particularment la que fa referència a les lesions esportives, perquè els professionals puguin estar segurs que és beneficiós per al seus atletes.

Williams S, Whatman C, Hume PA, SheerinK. Kinesiotaping in treatment and preventions of sports injuties: a meta-analysis of the evidence for its effectiveness. Sports Med. 2012 Feb 1;42(2):153-64


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada