diumenge, 3 de novembre del 2013

Una revisió de les investigacions del massatge terapèutic en infants prematurs

Resum per Marta Franch.

Field T, Diego M, Hernandez-Reif M, publiquen a l’abril de 2010 una revisió sobre el massatge terapèutic en infants prematurs amb l’objectiu de comprovar si la teràpia tenia efectes positius en l’augment de pes d’aquests nadons.

Diferents estudis de massatge terapèutic basats en l’estimulació tàctil i kinestèsica mostren un increment d’un 21-48% més en el guany de pes i una estada hospitalària de 3-6 dies menys que el grup control.

Un estudi mostra que els nens augmenten de pes abans del 5è dia. Això porta a fer un estudi amb períodes més curts d’aplicació de la teràpia i mostra que els nounats que han rebut només 5 dies de teràpia tenen un increment del 48% en l’augment de pes.

Uns estudis sobre el creixement de l’os, demostren que els nadons que han rebut exercicis de les extremitats tenen un augment de pes inferior als que han rebut massatge (0-38%). Encara que, cal tenir en compte que les sessions eren més curtes i només un cop al dia. Tot i així, es va observar un augment de la densitat mineral òssia, fet que porta a l’augment de pes i creixement ossi. S’ha demostrat que el moviment passiu o l'exercici de les extremitats en nadons prematurs augmenta els marcadors de formació òssia en sèrum.

Ja que els exercicis d’aquests estudis són molt similars als del protocol de massatge, es pot dir que aquest, també augmenta els marcadors de formació òssia en sèrum. Aquest creixement ossi pot ser degut a l’augment dels nivells de IGF-1, els quals tenen un paper important en la formació, manteniment i regeneració de la massa òssia.

Un estudi compara l’eficàcia del massatge segons si l’aplica la mare del nadó o el professional i es demostra que les mares són tan capaces com el professional per dur a terme la teràpia i aconseguir l’augment de pes del nadó respecte el grup control. Per altra banda, les mares implicades en el tractament van experimentar una disminució dels símptomes de depressió.

Altres investigacions mostren que el massatge amb oli de coco i el de càrtam donen lloc a un augment de pes i longitud del nen respecte a l’oli de mineral i el placebo. També pot tenir finalitat nutritiva, ja que la seva absorció augmenta significativament els valors dels àcids grassos dels nens que han rebut el massatge amb l’oli. A més, l’ús d’oli sintètic s’associa a l’augment de l’activitat vagal i, per tant, en l’augment de pes.

Per altra banda, els nens que han rebut massatge tenen una hospitalització de 3 a 6 dies menys que els que no n’han rebut, això permet una reducció significativa dels costos hospitalaris.

Alguns estudis demostren que els mecanismes subjacents a l’augment de pes a través del massatges realitzat a pressió moderada són l’augment de l’activitat vagal i la motilitat gàstrica. També s’ha observat que els prematurs que reben la teràpia són més actius, sense que això comporti una major despesa calòrica.

Els estudis conclouen que els infants prematurs que reben massatge terapèutic experimenten un major augment de pes respecte els que no en reben. Tot i així, les variables no demostren totalment les raons dels mecanismes subjacents que donen lloc a aquest augment de pes i, per tant, seria necessari una nova via d’estudis.


Field T, Diego M, Hernandez-Reif M. Preterm Infant Massage Therapy Research: A Review. Infant Behav Dev. 2010 April; 33(2): 115–124.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada