dissabte, 22 de desembre del 2012

Mà de predicador



L'anomenada mà del predicador és un patró característic de lesió del nervi medià a nivell de l'avantbraç.

Quan a una persona amb una lesió del nervi medià se li demana que flexioni el dits de la mà, només ho fan el 4rt i 5è dit. Això es degut a que el medià innerva els múscul flexor superficial i flexor profund dels dits. La innervació per al primer és completa però del segon, el profund, només innerva la part radial, és a dir, la part del flexor profund dels dits que arriba als dits 2n i 3r. El nervi cubital passa profund al flexor cubital del carp i pel cantó cubital de l'avantbraç (d'aquí el seu nom). En aquest trajecte innerva el flexor profund dels dits a la porció que arriba al 4t i 5è dit.


En aquestes disseccions es pot veure la doble innervació del flexor profund dels dits (FPD) pel costat cubital (dits 4 i 5), pel nervi cubital (NC), i pel costat radial (dits 2 i 3), pel nervi medià a través del nervi interossi anterior (NIA). El nervi cubital passa sota el flexor cubital del carp (FCC) que he apartat. Al mig, un múscul policaudat, exemples són els flexors i extensors dels dits que serveix per mostrar la doble innervació.


Per aquesta raó, quan se li demana que flexioni els dits, la lesió del medià impedeix que es flexionin els dits 2n i 3r, i sí que ho fan el 4t i 5è perquè depenen del cubital. Lesió del medià i funciona el cubital, donant aquesta característica "mà del predicador".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada