dilluns, 7 d’octubre del 2013

L'ús del massatge abdominal per tractar el restrenyiment crònic - Revisió

Resum fet per Marta Moreno.

Aquesta revisió ha estat realitzada per Marybetts Sinclair, especialista en massatge terapèutic.

La constipació és un desordre de la mobilitat intestinal pot ser provocat per un canvi en la dieta, medicació, un canvi en la rutina diària, la cirurgia abdominal o aguda l'estrès emocional. La constipació  de més durada però ocorre generalment per malaltia, mala alimentació, espasticitat muscular, obstruccions físiques, contraccions lentes, o altres factors fan que els excrements es moguin a través del còlon a un ritme més lent del normal, fins que en el moment en què arriba al final de l'intestí gruixut s'ha perdut una gran quantitat d'aigua i arriba a ser dur, sec i difícil d'eliminar.

La constipació afecta a un 9% del nens, i entre un 12 i un 19% d'adults. La població més afectada son les dones i les persones grans. Moltes dones són candidates a patir constipació crònica.

Els tractaments més utilitzats per pal·liar aquest problema són els canvis a la dieta augmentant el consum de fibra i aigua, exercici físic, ènemes, l'administració de laxants, la cirurgia s'utilitza com a última opció.

Es van revisar tots el estudis amb evidencia científica on es parla del massatge abdominal com a tractament de la constipació crònica i es va arribar a una sèrie de conclusions.

Els factors que interfereixen amb el moviment oportú de contingut abdominal a través del sistema digestiu:
Més d'un factor pot estar present en el mateix pacient.
  • Factors relacionats amb l'estil de vida com ara una dieta baixa en fibra, ignorant periòdicament la necessitat de defecar, i cròniques la deshidratació.
  • Un baix to muscular a causa de la inactivitat, disminueix el temps de trànsit gastrointestinal.
  • Els canvis relacionats amb l'envelliment com la pèrdua de neurones entèriques i la major susceptibilitat als efectes adversos a medicaments.
  • L'ús prolongat de laxants estimulants, la qual cosa pot resultar en una disminució de les contraccions intestinals i augment de restrenyiment.
  • La disfunció dels músculs del sòl pelvià secundaris per al part o la histerectomia.
  • Les condicions mèdiques com ara hipotiroïdisme, esclerosi múltiple, malaltia de Parkinson, la malaltia de Crohn, la diabetis, malaltia celíaca, síndrome de l'intestí irritable, els accidents cerebrovasculars, la diverticulosi, la paràlisi cerebral i lesió de la medul·la espinal, que pot, ja sigui perquè les contraccions intestinals lents o espasme colònic crònic, els quals poden reduir la velocitat del moviment de la femta.
  • Ús de medicaments astringents, com els opiacis, diürètics, antidepressius, antihistamínics, antiàcids i anticonvulsius. Els opiacis, per exemple, poden disminuir les contraccions peristàltiques, així com l'impuls de defecar. L'ús d'aspirina i els antiinflamatoris també s'associen amb restrenyiment crònic .
  • L'obstrucció mecànica: Els petits i grans intestins poden ser comprimits per tumors, hèrnies, prolapse intern d’òrgans, espasmes crònics del còlon, el pes d'un fetus durant l'embaràs o una acumulació d'excrements dures i seques.
  • Adherències intestinals que poden estrènyer el recorregut de l'intestí. Poden resultar d'infeccions abdominals anteriors, traumatisme abdominal, l'endometriosi, la radioteràpia de la pelvis, i la cirurgia abdominal, especialment l'intestí gros, l'apèndix o l'úter.
  • L'estrès emocional. El tracte gastrointestinal conté fibres nervioses simpàtiques i parasimpàtiques, i sota estrès emocional, la funció simpàtica predomina en contraure els esfínters, la constricció del sistema digestiu els vasos sanguinis i la inhibició de la motilitat i la secreció. L'estimulació de la innervació parasimpàtica del còlon augmenta la seva activitat motora, mentre que l'estimulació simpàtica la disminueix. Les condicions tals com l'ansietat, la depressió i el deteriorament cognitiu poden contribuir al restrenyiment.


El massatge abdominal pot estimular el peristaltisme, disminuir el temps de trànsit colònic, augmentar la freqüència de moviments de l’intestí en pacients amb restrenyiment i disminuir la sensació de malestar i dolors que l'acompanyen.

Un massatge suec típic de l'abdomen per al restrenyiment com a exemple:
Les contraindicacions inclouen obstrucció abdominal, massa abdominal, hemorràgia intestinal, la radioteràpia abdominal, hèrnia estrangulada i menys de 6 setmanes després d'una cirurgia abdominal.
  1. Pressions lliscants de tot l'abdomen-10 vegades.
  2. Pressions lliscants del recte abdominal, els oblics externs i interns i transvers abdominal músculs-10 vegades cadascun.
  3. Amassament l'abdomen: 3 vegades.
  4. Massatge lliscant en direcció de les agulles del rellotge sobre la presumpta ruta del colon 10 vegades.
  5. La vibració de l'intestí prim i gruixut-d'un minut, o més.
  6. Repetir el pas 4.
  7. Passar i amassar sobre la suposada ruta del còlon, amb el puny, palmell de la mà o el polze un minut o més.
  8. Amassament sobre la suposada ruta del còlon una vegada.
  9. Vibració sobre la presumpta ruta del còlon.
  10. Repetiu el pas 4.


Les tècniques utilitzades en diferents estudis poden variar en certa mesura: per exemple que s'utilitza principalment pressió baixa, mentre que altres utilitzen pressió moderada.

Pressions lliscants de l'abdomen per a un total de 7 min. En la direcció del colon.


Conclusions:

Com a conclusió després de treballar aquest article crec que el massatge abdominal pot ajudar a millorar el trànsit intestinal conjuntament amb un canvi d'hàbits alimentaris incrementant la ingesta de fibra en forma de verdures, fruites i grans integrals. També entra en joc l'exercici físic ja que ajuda al moviment de l'intestí.
El massatge abdominal estimula el peristaltisme intestinal i ajuda a l'evacuació.

Citació bibliogràfica:
Marybetts Sinclair LMT. The use of abdominal massatge to treat chronic constipation. Revisió sistemàtica [Internet] 2010. [consulta 19 de juliol de 2013] journal of Bodywork & Movement Therapies (2010) xx, 1e10

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada