dilluns, 23 de setembre del 2013

Desenvolupament del protocol de manualització de la teràpia de massatge per a assajos clínics en la osteoartritis

Resum fet per Laia Salgado

Aquest article publicat al 2012 explica l'assaig clínic realitzat per Ali et al on es descriuen els mètodes en la creació d'un protocol de massatge suec[1] normalitzat adaptat a persones amb osteoartrítis al genoll que en comptes d'estar centrat en el pacient sigui general per a tots.

Els autors treballen per a la investigació de medicina alternativa i complementària (C.A.M.) i aquesta defen l'atenció centrada en el pacient, per tant la normalització de les intervencions del assajos clínics és un desafiament.

Una de les prioritats d'investigació ha estat la identificació del protocol de la teràpia del massatge. En l'actualitat el massatge suec és el mètode més ensenyat i després de vàries setmanes de teràpia i proves la puntuació global d'aquest va concloure que és dels més segurs.

Investigadors estatunidencs i canadencs van dur a terme l'estudi i van estructurar els objectius generals del procés de manualització els quals consistien en crear el protocol basat en el judici clínic dels terapeutes, variant la durada (de 30 a 60 minuts) i la freqüència (setmanalment o cada 2 setmanes) dels tractaments per a valorar els efectes dosi-resposta i per a ser coherents amb el protocol només s'utilitzarien tècniques de massatge suec al llarg de tot l'estudi.

Aquest és el primer informe per a descriure la manualització de la teràpia del massatge; anteriorment a aquest estudi s'havien realitzat la publicació d'alguns informes sobre l'aplicació dels règims de massatge suec estàndard en assajos aleatoris amb massatge suec però cap d'elles havia donat resultats concloents.


En els resultats van determinar que cada protocol especifica el temps assignat a les regions del cos i àrees específiques d'èmfasi. L'ordre de les regions del cos, la posició del pacient, la seqüència o el tipus de tècnica es deixa a la lliure decisió del terapeuta en funció de la preferència medico-individual i de les necessitats del pacient.



El protocol especifica més les intencions / atencions per als terapeutes d'estudi d'acord amb la pràctica de teràpia de massatge, en concret:
  1. Avaluar i abordar els desequilibris rellevants en la postura
  2. En general, tractar d'establir simetria
  3. Enfortir els músculs al voltant de l'articulació del genoll
  4. Compensar els músculs febles
  5. Dispersar l'estrès per aconseguir l'equilibri
  6. Disminució de l'activitat simpàtica
  7. Inflamació difusa
  8. Reduir la inhibició dels músculs antigravetat

Al llarg de l'estudi en comparar les dosis es va arribar a la conclusió que els resultats de les dosis de 60 minuts eres similars a les de 30 minuts i de la conveniència d'un protocol setmanal en comptes de dues vegades per setmana; estalviant així costos i essent coherent amb un mètode de massatge real i típic.
A les conclusions que van arribar va ser que el massatge manualitzat utilitzant tècniques estàndards és flexible per a cada professional i les necessitats que presenta el pacient. Per altra banda el massatge suec té utilitat en el món real i pot ser utilitzat tant en la investigació com en la pràctica clínica.

A. Ali, J. Kahn, L. Rosenberger, A. I Perlman. Development of a manualized protocol of massage therapy for clinical trials in osteoarthritis. Trials [serial on the Internet] 2012 Oct [cited 2013 Jul 31]; Available from: http://www.trialsjournal.com/content/13/1/185



[1] El massatge suec està destinat a l'eliminació de tensió i a reafirmar la musculatura i les articulacions; és tonificant i relaxant i afavoreix la circulació sanguina i limfàtica i l'eliminació de toxines.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada