divendres, 13 de setembre del 2013

El massatge per a persones amb càncer avançat: què esperar

Resum fet per Anna Santamaria

Marlaine C. Smith, R.N., Ph.D., Traci E. Yamashita, M.S., Lucinda L. Bryant, Ph.D., Linnea Hemphill, R.N., M.S., and Jean S. Kutner, M.D., M.S.P.H.

Recentment s'ha dissipat la idea de no aplicar massatge a malalts de càncer, per l'evidència que dóna suport als beneficis del massatge en els pacients ja que alleugera els símptomes associats amb el procés de la malaltia i els efectes del tractament. Tot i així hi ha molt poca informació sobre què s'ha d'esperar a l'hora de realitzar un massatge a persones amb càncer en una fase avançada que reben cures pal·liatives a casa o en un hospital.

Aquest article presenta una anàlisi d'un subconjunt de dades obtingudes d'un gran assaig clínic de l'eficàcia de la teràpia del massatge per a les persones amb càncer avançat i proporciona informació pels terapeutes sobre la presentació del pacient, l'entorn d'atenció, com s'ha de realitzar el massatge i esdeveniments que envolten el tractament en una població amb càncer avançat.

La intenció de l'estudi era examinar l'eficàcia del massatge per reduir el dolor i millorar la qualitat de vida, tot disminuint els símptomes d'angoixa en persones amb càncer avançat. La mostra consistia en persones adultes de parla angles amb càncer avançat que patien un dolor moderat. Aquests rebien un massatge (effleurage i petrissage, i tractant alguns punts gallet) durant dues setmanes per massatgistes que havien d'estar prèviament preparats.

Les parts del cos on es va aplicar el massatge en la major part del casos van ser la zona de les espatlles, la part superior de l'esquena i la part posterior del coll. Els punts gallet més tractats van ser a les espatlles, l'esquena i a la regió glútia.

Van demostrar que l'aplicació del massatge en els pacients és segura i eficaç en la pal·liació dels símptomes que es presenten en pacients amb càncer avançat, gens perjudicial per a la malaltia.

En l'estudi també es va comprovar que els terapeutes han d'estar ben preparats a l'hora d'aplicar el massatge per les reaccions dels pacients d'angoixa, dolor, la por i l'ansietat relacionada amb la mort, conflictes familiars i la incertesa.

Marlaine C. Smith, Traci E. Yamashita, Lucinda L. Bryant, Linnea Hemphill, Jean S. Kutner, J. Providing Massage Therapy for People with Advanced Cancer: What to Expect. Altern Complement Med. 2009 April; 15(4): 367–371.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada