dilluns, 30 de juliol del 2012

Effectiveness of massage therapy for subacute low- back pain: a randomized controlled trial

Resum realitzat per Laura Mendez.


En aquest estudi es valora l’efectivitat del massatge en el dolor lumbar subagut.

Es fa amb una mostra de 107 pacients, dels quals un 85% realitzarà el tractament i el seu seguiment.

Els pacients es divideixen aleatòriament en quatre grups:

  • teràpia de massatge integral (n=25), en el qual es realitzen friccions, trigger points i massatge neuromuscular durant 30-35 min
  • manipulació del teixit tou (n=25) en el qual es realitza el mateix que en el anterior però afegint exercicis d’estiraments, d’exercicis d’enfortiment en general i de mobilitat (caminar, nedar o fer exercicis aeròbics)
  • exercicis terapèutics i d’educació postural (n=22) durant 15-20 min
  • grup de placebo amb infraroig durant 20 min.


Tots realitzen 6 tractaments durant 1 mes, el seguiment es fa mitjançant CDR (Qüestionari de discapacitat de Roland), IPP i PRI (Qüestionari de dolor McGill i el índex de l’estat d’ansietat) i amb Schober (rang de moviment lumbar).

Els resultats obtinguts afirmen que tan la qualitat com d’intensitat es menor al grup de massatge que a la resta un cop complert el tractament. Al fer el seguiment un mes més tard el 63% del primer grup no informa de dolor en comparació al 27% del segon , el 14% del tercer i el 0% del quart.

Preyde M. Effectiveness of massage therapy for subacute low- back pain: a randomized controlled trial. CMAJ. 2000 Jun27;162(13):1815-20

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada