En aquest estudi es valora l’efectivitat del massatge en el dolor lumbar subagut.
Es fa amb una mostra de 107 pacients, dels quals un 85% realitzarà el tractament i el seu seguiment.
Els pacients es divideixen aleatòriament en quatre grups:
- teràpia de massatge integral (n=25), en el qual es realitzen friccions, trigger points i massatge neuromuscular durant 30-35 min
- manipulació del teixit tou (n=25) en el qual es realitza el mateix que en el anterior però afegint exercicis d’estiraments, d’exercicis d’enfortiment en general i de mobilitat (caminar, nedar o fer exercicis aeròbics)
- exercicis terapèutics i d’educació postural (n=22) durant 15-20 min
- grup de placebo amb infraroig durant 20 min.
Tots realitzen 6 tractaments durant 1 mes, el seguiment es fa mitjançant CDR (Qüestionari de discapacitat de Roland), IPP i PRI (Qüestionari de dolor McGill i el índex de l’estat d’ansietat) i amb Schober (rang de moviment lumbar).
Els resultats obtinguts afirmen que tan la qualitat com d’intensitat es menor al grup de massatge que a la resta un cop complert el tractament. Al fer el seguiment un mes més tard el 63% del primer grup no informa de dolor en comparació al 27% del segon , el 14% del tercer i el 0% del quart.
Preyde M. Effectiveness of massage therapy for subacute low- back pain: a randomized controlled trial. CMAJ. 2000 Jun27;162(13):1815-20
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada