diumenge, 29 de juliol del 2012

Els canvis en els símptomes de disfunció en l'articulació temporomandibular després del massatge terapèutic: cas clínic


Resum realitzat per Guillem Josep.

ResumL’objectiu d’aquest cas clínic va ser descriure els canvis produïts pel massatge terapèutic aplicat a una jove de 26 anys amb disfunció en l’articulació temporomandibular.

SímptomesEls símptomes eren dolor, disminució del rang de moviment “ROM” i crepitacions, tots ells
associats amb l’estrés emocional i el bruxisme.

ObjectiusDisminuir el dolor, augmentar el rang de moviment “ROM”, disminuir la tensió muscular i les
resticcions al coll i als músculs facials, disminuir l’estrés.

TractamentEl tractament es va realitzar durant 5 setmanes, realitzant 2 sessions setmanals de 45 minuts cadascuna amb diferents aplicacions. Amb una avaluació inicial, una intermitja a les 2 setmanes i una final. Paral·lelament es va establir un pla terapèutic domiciliari perquè la pacient fes de forma autònoma.

Tècniques aplicades.

  • Massatge intra-oral (1 sessió setmanal): massatge amb pinça, el dit polze (extern) sobre el masseter, el dit índex (intern) sobre el pterigoide. Aplicar series de 5 de mitjana per múscul, fent pressions de vuit segons i alliberant dos.
  • Massatge miofascial de coll i pit ( 1 sessió setmanal): aplicació en els músculs trapezi fibres descendents, esternoclidomastoïdal, erector i pectoral major.
  • Massatges digitals i alliberaments dels punts gallet als músculs del coll ajudant a alleugerir el dolor, augmentant el flux sanguini i la secreció d’endorfines ideals per disminuir l’estrés.
  • Aromateràpia durant el massatge facial i Shiatsu.
  • Pla terapèutic domiciliari: ingerir aliments tous, aplicació de gel, automassatge i hidroteràpia.


ResultatsEls resultats a les 5 setmanes de tractament van ser positius: disminuint el dolor de 7/10 a 3/10, millorant les desviacions de la mandíbula, disminuint la hipertonia, augmentant el rang de moviment “ROM” en 0,7 cm., disminuït la crepitació, disminuït de forma important l’estrés i permetent que la pacient pogués realitzar les activitats bàsiques diàries amb normalitat.

ConclusióTot i que el resultat final és satisfactori, caldria obtenir una major evidència científica amb un

major nombre de casos clínics per afirmar que es tracte d’un tractament efectiu.

Citació bibliogràficaPierson M. Changes in temporomandibular joint dysfunction symptoms following massage therapy: a case report. Int J Ther Massage Bodywork. 2011; 4 (4): 37 – 47. [citado 2011 dic 31]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada