Resum realitzat per Guillem Josep.
Resum. L’objectiu d’aquest cas clínic va ser descriure els canvis produïts pel massatge terapèutic aplicat a una jove de 26 anys amb disfunció en l’articulació temporomandibular.
Símptomes. Els símptomes eren dolor, disminució del rang de moviment “ROM” i crepitacions, tots ells
associats amb l’estrés emocional i el bruxisme.
Objectius. Disminuir el dolor, augmentar el rang de moviment “ROM”, disminuir la tensió muscular i les
resticcions al coll i als músculs facials, disminuir l’estrés.
Tractament. El tractament es va realitzar durant 5 setmanes, realitzant 2 sessions setmanals de 45 minuts cadascuna amb diferents aplicacions. Amb una avaluació inicial, una intermitja a les 2 setmanes i una final. Paral·lelament es va establir un pla terapèutic domiciliari perquè la pacient fes de forma autònoma.
Tècniques aplicades.
- Massatge intra-oral (1 sessió setmanal): massatge amb pinça, el dit polze (extern) sobre el masseter, el dit índex (intern) sobre el pterigoide. Aplicar series de 5 de mitjana per múscul, fent pressions de vuit segons i alliberant dos.
- Massatge miofascial de coll i pit ( 1 sessió setmanal): aplicació en els músculs trapezi fibres descendents, esternoclidomastoïdal, erector i pectoral major.
- Massatges digitals i alliberaments dels punts gallet als músculs del coll ajudant a alleugerir el dolor, augmentant el flux sanguini i la secreció d’endorfines ideals per disminuir l’estrés.
- Aromateràpia durant el massatge facial i Shiatsu.
- Pla terapèutic domiciliari: ingerir aliments tous, aplicació de gel, automassatge i hidroteràpia.
Resultats. Els resultats a les 5 setmanes de tractament van ser positius: disminuint el dolor de 7/10 a 3/10, millorant les desviacions de la mandíbula, disminuint la hipertonia, augmentant el rang de moviment “ROM” en 0,7 cm., disminuït la crepitació, disminuït de forma important l’estrés i permetent que la pacient pogués realitzar les activitats bàsiques diàries amb normalitat.
Conclusió. Tot i que el resultat final és satisfactori, caldria obtenir una major evidència científica amb un
major nombre de casos clínics per afirmar que es tracte d’un tractament efectiu.
Citació bibliogràfica: Pierson M. Changes in temporomandibular joint dysfunction symptoms following massage therapy: a case report. Int J Ther Massage Bodywork. 2011; 4 (4): 37 – 47. [citado 2011 dic 31]
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada