diumenge, 29 de juliol del 2012

La reducció de la migranya aguda seguit d’un massatge i manipulació cervical


Resum realitzat per Albert Parra.

En aquest article escrit per Noudeh YJ, Vatankhah N i Baradaran HR volen demostrar l’eficàcia del massatge i la manipulació cervical davant de migranyes de caràcter agut, per tal de reduir l’ús de fàrmacs, el cost dels tractaments i afirmar l’hipòtesi plantejada per Moskowitz: hipòtesis neurovascular i l’importància de la substancia periacueductal en la inhibició del dolor. L’estudi es va realitzar a un grup de deu persones amb una edat compresa entre els 18 i 65 anys que van acceptar un tractament de consentiment informat.

A l’inici del tractament, l’especialista que va dur a terme la teràpia va diferenciar entre migranya amb aura i migranya sense aura. Els pacients a tractar se’ls va valorar el dolor amb una escala EVA.


El tractament consistia en un massatge i un estovament en la regió cervical i cintura escapular amb la posterior manipulació de la columna cervical i toràcica de C7 a T3.


El massatge es va realitzar sobre els músculs trapezi, supraespinòs i laterals del coll, utilitzant la tècnica de pressió, amassament i estirament per inhibició reciproca.


Per la manipulació de la columna, es van utilitzar unes tècniques semblants a la quiropràctica però amb algunes diferencies de la posició i manipulació.

Un cop finalitzat el tractament de 5 minuts de duració per pacient, es registraven les avaluacións del dolor just després del massatge i la manipulació i una hora després, a més d’una avaluació de la satisfacció i dels possibles efectes secundaris de la manipulació.

Els resultats van ser totalment positius. Els pacients no van patir efectes secundaris després del tractament ni una hora després. La valoració del tractament va ser molt bona, els pacients no van tenir limitacions en la flexió i extensió de coll i tots ells van presentar una disminució del dolor de l’escala EVA.

Només 4 pacients van sol·licitar la demanda de drogues per calmar la migranya restant i majoritàriament degut a marejos d’abans del tractament o per una migranya de valors alts.


Gracies aquest estudi la manipulació i massatge cervical ha donat resultats favorables com a tractament profilàctic per la migranya.


Els resultats van ser:







Noudeh YJ, Vatankhah N, Baradaran HR. Reduction of current migraine headache pain following neck massage and spinal manipulation. Int J Ther Massage Bodywork [revista a internet]. 2012 Març [citat 19 juliol 2012]; Vol. 5 :[aprox. 8 p.] . Disponible a : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/
PMC3312646/?tool=pubmed

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada