dissabte, 28 de juliol del 2012

The role of Massage in Sports Performance and Rehabilitation: Current Evidence and Future Direction. Per Alba Herrera

Resum realitzat per Alba Herrera.

El massatge esportiu és el conjunt de tècniques que s’utilitzen en l’esportista per ajudar en la recuperació o tractar una patologia. Les tècniques més comuns són els frecs profunds (effleurage), els amassaments (pétrissage) i les friccions profundes transverses.

En el mon de l’esport s’utilitza per a la recuperació de l’atleta després d’un exercici intens o com a opció de tractament durant la rehabilitació. També es suggereix utilitzar-lo per a la preparació de l’atleta de cara a la competició o per a millorar el seu rendiment esportiu, entre d’altres, encara que la seva eficàcia es qüestionable.

Aquestes son les diferents bases de dades on s’ha cercat la bibliografia que apareix a la revisió: Medline, CINAHL, PsycINFO, Cochrane i SPORTDiscus.

L’objectiu de la classificació dels articles en el pre-esdeveniment (escalfament i estat psicològic), el rendiment esportiu, la recuperació de l’exercici i de la competició i el tractament de les lesions esportives, és abastar l’efecte del massatge en totes les fases de la competició esportiva.

Tot i que el massatge s’ha utilitzat com a tractament durant segles no hi ha evidències científiques que corroborin la seva eficàcia ni de que ajudi a incrementar el rendiment de l’esportista. Tampoc es mostren evidències del seu efecte en DOMS.

Hi ha evidencies indirectes que indiquen que produeix una millora a nivell psicològic. Aquests estudis també demostren millores en la tensió arterial, l’estat d’ànim i la percepció de recuperació.

Altres investigadors demostren que hi ha una associació entre el massatge i l’augment de la flexibilitat i del rendiment, encara que calen més estudis per a obtenir resultats més concloents.

En el dolor lumbar s’han obtingut respostes satisfactòries.

Cal afegir que alguns dels estudis que apareixen en la revisió presenten defectes de disseny, disminuint el seu grau de validesa científica.

Es conclou que les evidències científiques que demostrin que el massatge contribueix en la reducció del dolor, en la recuperació o d’altres fases de la pràctica esportiva són poques, per tant, calen més estudis que validin els efectes fisiològics i psicològics del massatge esportiu per a poder crear programes de tractament.

Brummitt J, MSPT, SCS, ATCa. The role of massage in sports performance and rehabilitation: current
evidence and future direction. N Am J Sports Phys Ther 2008 febrer; 3 (1): 7-21.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada